VINCLE ha presentat el seu catàleg a la Fira del Llibre de Vilnius
Cinc editorials valencianes membres de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) entre les que ha estat VINCLE han participat en la Vilnius Book Fair, la fira literària més important dels països bàltics, amb l’objectiu de mostrar les seues produccions a editors d’altres països europeus. Aquesta acció s’emmarca en el programa europeu PUBCOOP a través de la plataforma Literary Market que en aquesta ocasió inclou editors de Lituània, Romania, Ucraïna, Geòrgia, Alemanya, Letònia, Estònia o Eslovènia.
VINCLE ha presentat als editors de Lituània, però també d’altres països como Geòrgia, Ucraïna o Romania les obres “A mi, què em passa?” de Carme Morera i Tona Català, i dues de les novetats que es publicaran 2017: “Jo sóc així (i això no és un problema) de Fani Grande i “El món de Pao”, de Josep Arrandis amb il·lustracions de Paolo Ferrando i Juan Arrandis.
Les editorials valencianes que han participat en aquesta fira són, a més de Vincle, Andana Editorial, Balandra Edicions, Edicions del Bullent i Publicacions de la Universitat de València, que van mantenir encontres bilaterals amb altres editorials d’arreu d’Europa per intercanviar experiències i enriquir els respectius catàlegs amb novetats d’interès per als lectors de llengües minoritàries de tot el continent.
A més dels encontres comercials, AEPV i les editorials participants van estar presents en diferents meses redones sobre temes com la pirateria en el món del llibre, les tendències de la literatura internacional o lectures públiques de textos en les llengües presents a la fira, com ara una dedicada al premi Nobel de literatura Bob Dylan.
Què és Literary Market?
PUBCOOP i la plataforma Literary Market és un portal de cooperació entre l’AEPV, l’Associació d’Editors de Lituània (LLA) i l’Associació d’Editors de Romania (AER) dins el Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Aquestes tres associacions estan treballant amb editors independents que publiquen en llengües minoritàries com el valencià, el lituà i el romanès, que sovint es troben amb dificultats per vendre els seus productes a l’estranger i per competir en el mercat a causa dels seus recursos reduïts, i a causa de la reducció en l’ús de les seues llengües.
Per això el projecte PUBCOOP, que finalitzarà al desembre de 2018, té l’objectiu de donar suport a la capacitat dels editors independents d’Europa per competir a nivell internacional, treballant en cooperació amb els editors d’altres països europeus i reforçant les seues capacitats mitjançant la cooperació de les empreses editores i les associacions d’editors. El projecte inclou un total de 150 editors associats en les tres entitats, i un efecte potencial sobre l’entorn de 1.200 editors petits i independents a Europa.
PUBCOOP va ser un dels 51 projectes seleccionats en la convocatòria 2016 d’ajudes de Europa Creativa, apartat cultura, a la que van concórrer un total de 363 projectes dels vint-i-vuit països comunitaris, sent l’únic liderat per una associació valenciana. A més de l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Editors de Lituània i l’Associació d’Editors de Romania col·laboren amb el projecte tres associacions d’editors independents en llengües majoritàries com les franceses Alliance des Editeurs Independents i L’Autre Livree, i la Federazione Italiana degli Editori Indipendenti.
PUBCOOP compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.