Memòries d’un roder, o la vida segons Ernest Nabàs
L’obra serà presentada diumenge 27 d’abril a la Fira del Llibre de València
El periodista Enric Nabàs publica en Vincle Editorial Memòries d’un roder, una obra a mig camí entre l’autobiografia, la literatura memorialística i la novel·la.
Memòries d’un roder és alguna cosa més que una autobiografia. És quasi una novel·la que barreja amor, odi, mort, tortura i lluita. Amb la figura de Marià Seguí, el Gatet d’Otos, “roder, temut i estimat”, de fil conductor d’una vida excepcional, aquesta obra és un exemple de literatura del jo, farcida d’anècdotes i de fina ironia.
Com a sacerdot, periodista i polític, Ernest Nabàs es mostra políticament incorrecte. Sacerdot rebel davant de l’Església que beneeix els colps d’estat, periodista compromés que denuncia casos de corrupció a Castelló, i polític que evoluciona d’una postura oficialista amb el PSPV-PSOE a una actitud molt crítica amb les posicions del PSOE dels últims anys.
Memòries d’un roder repassa els primers enfrontaments entre el clergat i el règim franquista a les comarques del nord del País Valencià. Els anys de l’autor com a capellà a Xodos aporten dades sobre el despoblament de comarques com l’Alcalatén, la memòria del maquis o la importància que van assolir al final del franquisme les Rutes de Pax Christi i el moviment Xous, projectes aperturistes d’un fort compromís social que van atraure centenars de joves d’arreu del món.
Les vivències d’Ernest Nabàs a Xile, on és empresonat al camp de concentració de l’Illa Quiriquina, testimonien la implicació dels Estats Units en el colp d’estat que va enderrocar el president Salvador Allende, i la dramàtica derrota d’una il·lusió de revolució pacífica.
Finalment, Nabàs narra els més de quinze anys de col·laboració amb Joan Lerma i desvetla aspectes de la personalitat del primer President de la Generalitat, com la seua fermesa en la destitució del conseller Rafael Blasco, un fet de fort impacte mediàtic i polític en el seu moment.
L’obra serà presentada el proper diumenge 27 d’abril a la Fira del Llibre de València, amb la presència de dos de les personalitats que apareixen al llibre: el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’expresident Joan Lerma.
Sobre l’autor
Ernest Nabàs (La Vall d’Uixó, 1941). Llicenciat en Ciències de la Informació. Va ingressar al seminari de Tortosa el 1952 i va ser vicari a Vilafranca i retor a Xodos. El 1969 es va traslladar a Concepción, Xile, on va treballar com a reporter gràfic al Diario Color, i va formar part dels capellans obrers. El 1973 es va secularitzar i, durant el colp d’estat que va enderrocar el president Salvador Allende, va ser empresonat al camp de concentració de l’Illa Quiriquina. De tornada a casa, va treballar de periodista com a corresponsal de nombrosos mitjans, director del setmanari Dos y Dos i redactor de Diario de Valencia. El 1982, amb el president Joan Lerma, va ser nomenat cap de premsa de la Generalitat Valenciana. També va ser secretari de Comunicació de la Comissió Executiva del PSPV i diputat a les Corts Valencianes durant tres legislatures. És autor dels llibres Un segle d’Autos Vallduxense, Camí de tornada i Xodos, memòria gràfica i xicotetes històries.
Col·lecció Literatura
Memòries d’un roder és el número 3 de la col·lecció Literatura de Vincle. A més d’actes títol, integren la col·lecció A mi, què em passa? Carme Morera i Tona Català amb il·lustracions de Cristina Durán; Jo sóc així i això no és un problema, de Fani Grande, i El fugitiu, de Genar Martí i Jorge Saucedo. Els dos primers van ser els llibres en valencià més venuts de les edicions de 2016 i 2017 de la Fira del Llibre de València. Per la seua part, El Fugitiu coincideix en el seu llançament amb Memòries d’un roder.