Vincle presenta “Ni casta ni casta”, de Josep Sorribes

Vincle Editorial suma un nou títol a la seua col·lecció Panorama: Ni casta ni caspa, de Josep Sorribes. Un llibre que planteja una reflexió al voltant de la nostra realitat econòmica, social i territorial, que es mou entre globalitat i localitat, a partir d’uns valors prèviament explicitats. Valors d’un radicalisme democràtic que rebutgen l’endèmica dominació de la “casta” que cerca perpetuar-se a costa de la col·lectivitat, i la pervivència d’un pensament “caspós” sempre molt funcional als poders dominants, que es nodreix de tòpics, llocs comuns i resistències al canvi i que, a casa nostra, encapçala un nacionalcatolicisme de rància factura amb el beneplàcit i recolzament d’una dreta política impresentable.

Estructurat en tres parts, en la primera, “Els valors”, l’autor reflexiona sobre temes que considera bàsics i que ens permeten bastir un cert mapa mental per a ubicar, filtrar i qualificar l’allau d’informació a la qual ens veiem sotmesos, com què significa ser d’esquerres al segle XXI, què comporta ser liberal, laic i republicà, o com entenem o malentenem la qüestió de gènere, l’educació, el civisme, la cultura, la religió o la política. En la segona part, “La vessat econòmica”, aborda l’economia política i l’estat del malestar. La tercera i última part, “El dit en el mapa: València i l’àrea metropolitana”, esdevé una guia bàsica sobre la ciutat de València i els seus problemes no resolts.

Com assenyala Josep Sorribes, “poder i tradició entrebanquen i dificulten un estat raonable de benestar material i mental de la nostra societat que hauria de ser un lloc més amigable i menys insolidari, on es repectaren uns drets i llibertats individuals que no es poden exercir de forma excloent i com la continua perversió del llenguatge, l’ús reaccionari del terme llibertat és, per descomptat, un dels trets més destacats d’una ofensiva dretana econòmica i política, que lluita per mantenir els seus privilegis front a qualsevol temptativa de modificar l’ordre establert, per modesta que siga aquesta”.

Ni casta ni caspa s’obri amb un pròleg de Ricard Pérez Casado, alcalde de València des de 1979-1988.

JosepSorribes (València1951). Economista especialitzat en Economia regional i urbana amb la ciutat de València i el País Valencià com a objectes d’estudis. Va ser professor de la Facultat d’Economia de la Universitat de València (1973-2018) i cap de servei i cap de gabinet d’alcaldia a l’Ajuntament de València (1979-1989). Col·labora amb diverses revistes especialitzades i mitjans de comunicació com El Temps, L’espill, L’Avenç, Serra d’Or, Mètode, El País i eldiaricv. Entre les seues obres destaquen L’espill: Desarrollo capitalista y proceso de urbanización en el País Valenciano 1960-1975 (1985), La Ciudad, Economía, Espacio, Sociedad y Medio Ambiente ( 2012) i Valencia 1940-2014: construcción y destrucción de la Ciudad ( 2015). Amb Nèstor Novell és autor de Nou viatge al País Valencià (2017) i Notícia del País Valencià (2022).

Contacta amb Vincle

1

Escriu allò que busques i ENTER per buscar

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca